ESOK adalah peluang untuk menjadi yang lebih baik

Tuesday, 22 July 2014

PROGRAM ZIARAH & SUMBANGAN SEMPENA RAMADHAN

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar semua? Diharap berada dalam mode istiqomah di hujung Ramadhan ini.

Ahad lalu (21 Julai 2014), pertama kalinya saya mengikuti suami serta kawan-kawan suami sekeluarga bersama-sama ke program ziarah dan sumbangan kepada ibu-ibu tunggal dan keluarga miskin di sekitar Kajang. Rata-rata mereka tinggal di flat.

Pertama kali saya memijakkan kaki ke flat. Betul-betul terkesan di hati saya merasai kehidupan mereka. Tiada lift dan terpaksa menapak menaiki tangga yang agak sempit. Terfikir saya mampu ke hidup dalam rumah flat yang agak sempit itu. Allahu Rabbi, maafkanlah hambaMU ini sekiranya selama ini akau leka dengan kenikmatan harta benda yang Engkau kurniakan kepada aku.Salah satu keluarga yang kami ziarah

Ibu-ibu tunggal yang saya jumpa semua berjiwa kental dan tabah. Membesarkan anak-anak seorang diri dan sumber kewangan hanya bergantung pada epf atau socso arwah suami dan bantuan dari pihak tertentu. Ada juga yang bekerja sendiri seperti membuat kuih dan menjahit pakaian bagi menampung belanja seharian.


Salah seorang ibu tunggal yang kami ziarah

Makcik yang baru menjalani pembedahan jantung

Timbul keinsafan di hati ini melihat penderitaan mereka. Marilah kita membantu mereka ini terutamanya anak-anak yatim yang memang Allah telah janjikan seperti maksud Al-Quran di bawah :


 “Mereka bertanya tentang apa yang mereka nafkahkan. Jawablah: “Apa saja harta yang kamu nafkahkan hendaklah diberikan kepada ibubapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, …”.
                                                                                                                                   (Al Baqarah, 2:215)
“Dan mereka memberikan makanan yang disukainya kepada orang miskin, anak yatim dan orang yang ditawan”.                                                                                                                          (Al Insaan, 76:8)

“Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatupun. Dan berbuat baiklah kepada dua orang ibubapa, kaum-kerabat, anak-anak yatim, …,”                      (An Nisaa 4:36)


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

ANDA TETAMU KE-

TETAMU

HANIMHILMI.COM

HANIMHILMI.COM

NOTA

HanimHilmi.com adalah platform untuk perkongsian bisnes kecil Ummi dan pengalaman/catatan peribadi Ummi sekeluarga. Moga coretan yang dinukilkan memberi manfaat & kebaikan kepada semua di luar sana.

HUBUNGI KAMI

Tel : 013-2817292
Blog : www.hanimhilmi.com

LITUPI BY HANIM CREATION:

1. TELEKUNG ASIYAH

2. TELEKUNG LIYANA

3. TELEKUNG RAUDHAH

CHOMELL BY HANIM CREATION

EJEN UNTUK PRODUK :

1. RADIO MINI QURAN

2. 7 HARI INGAT MAKNA DALAM SOLAT

3. MUDAHNYA INGAT MAKNA AD-DHUHA HINGGA AN-NAS

Copyright © HanimHilmi.com | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com | Prepared by Afham Rusli Technologies