ESOK adalah peluang untuk menjadi yang lebih baik

Friday, 16 January 2015

BERBISNES : MEMBAWA SAYA SENTIASA INGAT ALLAH

Assalamualaikum w.b,t

Salam ceria sebagai pembuka bicara pada entri kali ini. Semoga semua dalam mood gembira dan tenang di hari Jumaat bagi penghulu segala hari.

Sudah 16 hari kita berjumpa dengan si 2015. Apa yang telah kita capai ye pada 2014? Dan 2015 pula macamana? Yang telah buat wish list, azam, impian dan yang sewaktu dengannya didoakan berjaya mencapai apa yang diimpikan. Yang masih dan belum ada azam sila cari walaupun hanya satu azam anda untuk 2015.

Alhamdulillah... Walaupun baru setahun jagung Hanim Creation beroperasi secara team - sudah ada worksyop jahit, tailor dan agent, banyak perkara baru yang saya belajar. Dari segi masa, wang ringgit, emosi dan fizikal. Cabaran usah dikata. Kenangan pahit dan manis silih berganti. Namun, perkara yang paling memberi perubahan besar dalam diri saya adalah SENTIASA INGAT ALLAH.


Sebelum ini, saya hanya bekerja sebagai pegawai yang makan gaji. Tak perlu risau pasal duit. 'Rezeki' akan masuk setiap bulan ke akaun Maybank dan segala potongan dah tertulis di dalam slip gaji. Gaji yang berbaki juga sudah sedia maklum untuk diagih-agihkan untuk bayaran bil telefon, kereta, mak di kampung dan keperluan sendiri. Kerja pun dari 8.00 pagi ke 5.00 petang. Hujung minggu habiskan masa bersama keluarga. Itulah rutin setiap bulan. 

Namun, setelah serius berbisnes hampir semuanya berubah. Setiap duit keluar masuk perlu dicatat & dikawal. Perlu 'aktif' dalam berwhatsapp/fb/pm/blog yang memerlukan pengorbanan masa & emosi. Kadang-kala tak terlayan dengan pertanyaan yang masuk. 

Bab masa yang agak stress bila sudah berbisnes. Sebelum ke pejabat perlu ke kedai dahulu & sebelum pulang dari pejabat ke kedai dahulu. Sebelum tidur check dahulu order pelanggan/agent dan stok kain. Masalah, sibuk, tekanan datang tanpa kira masa dan waktu. Pendek kata kene bersiap siaga sepanjang 24jam.



Saat-saat stress macam tulah baru kita rasa perlu luahan dan pertolongan dariNya. Di sinilah segalanya bermula...SAYA SENTIASA INGAT ALLAH.. Dalam setiap saat, sedih, gembira, stress, lapang dan hampir putus asa hati sentiasa ingat Allah. Allah yang pertama dicari.

Syukur Alhamdulillah saya dipilih olehNya untuk berbisnes yang asalnya menjahit adalah sebagai hobi saya. Kini hati saya tertarik dan ditarik olehNya. Semoga saya dapat istiqamah dengan apa yang saya lakukan - solat awal waktu, solat dhuha & tahajud, sedekah, membaca Al-Quran. Begitu juga dengan pengunjung semua. Jadikan 2015 ini tahun yang lebih baik dari tahun lepas.




Ok, sampai sini dahulu coretan bagi entri kali ini. Apa???? Produk baru dari Hanim Creation? In shaa Allah akan muncul tak lama lagi. Tunggu ye...



*******************************************************
 Nak tengok lebih banyak hasil kerja Hanim Creation, jom cuci mata di sini : 

Bagi anda yang ingin membuat sebarang pertanyaan mahupun tempahan,
boleh hubungi Hanim Creation melalui:

Sms/WhatsApp/Telegram : 013-2817292











0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

ANDA TETAMU KE-

HANIMHILMI.COM

HANIMHILMI.COM

NOTA

HanimHilmi.com adalah platform untuk berkongsi tentang bisnes, perkongsian pengalaman dan catatan peribadi saya sekeluarga. Moga coretan yang dinukilkan memberi manfaat & kebaikan kepada semua di luar sana.

LITUPI BY HANIM CREATION

Melengkapi Keperluan SOLAT & HIJAB Sekeluarga

HUBUNGI KAMI

HANIM CREATION
Tel : 013-2817292
Fanpage : Litupi by Hanim Creation
Blog : www.hanimhilmi.com
Web online : www.litupi.com
Emel : litupibyhc@gmail.com

SUKA??? JOM LIKE

TETAMU

Copyright © HanimHilmi.com | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com | Prepared by Afham Rusli Technologies