ESOK adalah peluang untuk menjadi yang lebih baik

Sunday, 25 January 2015

KELAS INTENSIF BMD - BUSINESS MODEL CANVAS(BMC)

Assalamualaikum w.b.t

Salam hujung minggu semua. Saya doakan pengunjung HanimHilmi.com berada dalam kondisi yang sihat dan ceria bersama insan-insan di sekeliling anda.

Alhamdulillah. Semalam (24.1.15) saya telah hadiri satu bengkel yang diadakan di Setiawangsa, Kuala Lumpur. Bengkel yang dinamakan Kelas Intensif Master Your Business Model Designing - Business Model Canvas(BMC) yang dianjurkan oleh Pn. Roslina Shaik Dawood dari JR Works Training & Consultancy.

Curi-curi ambil gambar Pn. Roslina
Hampir 30 orang hadiri kursus tersebut yang rata-rata telah mempunyai perniagaan sendiri. Rasa diri ini bertuah kerana dengan izin Allah saya berpeluang hadiri bengkel tersebut dan berkenalan dengan mereka yang bermacam-macam perniagaan yang dijalankan. baik dari perniagaan pakaian, servis dan makanan.

Antara rakan-rakan peserta yang hadir

Dalam bengkel tesebut Pn. Roslina berkongsi pengalaman kerja beliau yang dari menjawat jawatan yang bergaji agak besar, diberhentikan kerja kerana kegawatan ekonomi pada 2008 dan bagaimana beliau bangkit semula dengan menjual barangan terpakai. Semangat beliau memang saya kagumi dan memberi semangat kepada saya malah kepada peserta yang lain juga.

Ok, berbalik ke bengkel tersebut, Pn Roslina berkongsi ilmu bagaimana untuk merancang perniagaan hanya dalam sekeping kertas dengan menggunakan kaedah BMC. Dengan menggunakan sticker berwarna-warni kami diajar bagaimana untuk kita merancang dan mengenalpasti pelanggan kita, kelebihan produk/servis kita, peluang, saluran, sasaran jualan, costing dan beberapa perkara lagi. Untuk tahu lebih lanjut kaedah ini anda boleh dapatkan dalam buku Business Model Generation yang dikarang oleh Alexander Osterwalder dan Yves Pigneur.

Buku Business Model Generation karangan Alexander Osterwalder dan Yves Pigneur.

Business Model Canvas (BMC)
Apa yang dikongsi dan diajar oleh Pn. Roslina banyak membantu saya yang baru setahun jagung berbisnes. Kalau sebelum ni tak berani target untuk jualan ribu riban. Tapi selepas diajar oleh beliau baru rasa yakin dan mudah sebenarnya nak target jualan 4 ke 5 angka untuk sebulan. Slot ini yang memang saya rasa best sangat yang saya kira ramai yang tak tahu. Nak tahu ke??????? Join bengkel ni ye. Baru rasa aura semangat tu.

Hasil BMC saya
Bengkel yang diadakan sehari ni memang rasa berbaloi-baloi. Santai dan sungguh enjoy. so, siapa yang brminat atau mahu info lanjut boleh ke fanpage BMD-Business Model Designers atau pm ke fb Roslina Shaik Dawood.

Jom tambah ilmu untuk kita tidak sesat jalan. Kepada kawan-kawan yang hadir bengkel tersebut didoakan sama-sama kita berjaya dalam perniagaan masing-masing dan mencapai target yang kita tetapkan.

Amin......

*******************************************************
 Nak tengok lebih banyak hasil kerja Hanim Creation, jom cuci mata di sini : 

Bagi anda yang ingin membuat sebarang pertanyaan mahupun tempahan,
boleh hubungi Hanim Creation melalui:

Sms/WhatsApp/Telegram : 013-2817292





0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

ANDA TETAMU KE-

HANIMHILMI.COM

HANIMHILMI.COM

NOTA

HanimHilmi.com adalah platform untuk berkongsi tentang bisnes, perkongsian pengalaman dan catatan peribadi saya sekeluarga. Moga coretan yang dinukilkan memberi manfaat & kebaikan kepada semua di luar sana.

LITUPI BY HANIM CREATION

Melengkapi Keperluan SOLAT & HIJAB Sekeluarga

HUBUNGI KAMI

HANIM CREATION
Tel : 013-2817292
Fanpage : Litupi by Hanim Creation
Blog : www.hanimhilmi.com
Web online : www.litupi.com
Emel : litupibyhc@gmail.com

SUKA??? JOM LIKE

TETAMU

Copyright © HanimHilmi.com | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com | Prepared by Afham Rusli Technologies