ESOK adalah peluang untuk menjadi yang lebih baik

Monday, 31 August 2015

SET AL-FURQAN & VCD UNTUK PERMULAAN MENGAJAR ANAK MENGAJI

Assalamualaikum w.b.t

Salam Hari Merdeka saya ucapkan kepada pengunjung HanimHIlmi.com. Didoakan semua merdeka dari segala sifat mazmumah dan sentiasa bermujahadah di jalan Allah...

Kali ini saya ingin berkongsi sedikit bahan mengajar kepada ibu ayah di luar sana. 2 VCD dan set Al-Furqan yang saya gunakan untuk ajar anak2 saya untuk permulaan mereka mengenal huruf hijaiyah dan mengajar mengenal baris.
Set Al-Furqan & 2 VCD mengaji
Ini kali kedua beli. Pertama kali beli 3 tahun lepas untuk Aiman & Alif. VCD dah rosak & buku dah lunyai. Jadi, kenelah beli baru untuk Afnan & Husna... He.....

Kat mana saya beli? Saya beli online sahaja di www.islamicparentingnetwork.net

(Afnan mula mengaji)

Maghrib tadi saya mula ajar Afnan dengan Al-Furqan buku 1. Sebenarnya saya dah mula ajar Afnan mengaji menggunakan Al-Furqan setahun yang lalu. Tapi terhenti kerana kesibukan dalam mengurus rumah dan anak-anak terutamanya Husna yang masih kecil. Lagipun cabaran nak mengajar masa tu amatlah tinggi. Jadi, saya stop dahulu dan tumpukan pada Aiman dan Alif yang baru start dengan Iqra' ketika itu.
Afnan (Putera ke-3)
Sekarang Afnan dah 4 tahun. Minat belajar dah ada. Sebelum ajar tadi dimintanya pensil warna untuk warna gambar yang ada. Ok, Ummi izinkan Afnan warna sementara menunggu buku mewarna & CD Menyanyi Al-Furqan sampai. Nanti kita warna sama-sama.
Husna yang sibuk nak mengaji juga... (",)
Ok, itu sedikit perkongsian dari saya. Bukan untuk niat saya berbangga dalam mengajar anak. Sebenarnya, sedikit kesedaran timbul kerana masa anak terbuang begitu sahaja sebagaimana yang berlaku pada Aiman dan Alif. Diharap dengan masa yang ada ini dapat saya didik anak-anak syurga ini sebaik mungkin. Impian untuk mereka bergelar Hafiz dan Hafizah dititipkan setiap kali dalam doa saya. Semoga Allah makbulkan doa saya ini.

Amin....
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

ANDA TETAMU KE-

HANIMHILMI.COM

HANIMHILMI.COM

NOTA

HanimHilmi.com adalah platform untuk berkongsi tentang bisnes, perkongsian pengalaman dan catatan peribadi saya sekeluarga. Moga coretan yang dinukilkan memberi manfaat & kebaikan kepada semua di luar sana.

LITUPI BY HANIM CREATION

Melengkapi Keperluan SOLAT & HIJAB Sekeluarga

HUBUNGI KAMI

HANIM CREATION
Tel : 013-2817292
Fanpage : Litupi by Hanim Creation
Blog : www.hanimhilmi.com
Web online : www.litupi.com
Emel : litupibyhc@gmail.com

SUKA??? JOM LIKE

TETAMU

Copyright © HanimHilmi.com | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com | Prepared by Afham Rusli Technologies