ESOK adalah peluang untuk menjadi yang lebih baik

Monday, 31 August 2015

SET AL-FURQAN & VCD UNTUK PERMULAAN MENGAJAR ANAK MENGAJI

Assalamualaikum w.b.t

Salam Hari Merdeka saya ucapkan kepada pengunjung HanimHIlmi.com. Didoakan semua merdeka dari segala sifat mazmumah dan sentiasa bermujahadah di jalan Allah...

Kali ini saya ingin berkongsi sedikit bahan mengajar kepada ibu ayah di luar sana. 2 VCD dan set Al-Furqan yang saya gunakan untuk ajar anak2 saya untuk permulaan mereka mengenal huruf hijaiyah dan mengajar mengenal baris.
Set Al-Furqan & 2 VCD mengaji
Ini kali kedua beli. Pertama kali beli 3 tahun lepas untuk Aiman & Alif. VCD dah rosak & buku dah lunyai. Jadi, kenelah beli baru untuk Afnan & Husna... He.....

Kat mana saya beli? Saya beli online sahaja di www.islamicparentingnetwork.net

(Afnan mula mengaji)

Maghrib tadi saya mula ajar Afnan dengan Al-Furqan buku 1. Sebenarnya saya dah mula ajar Afnan mengaji menggunakan Al-Furqan setahun yang lalu. Tapi terhenti kerana kesibukan dalam mengurus rumah dan anak-anak terutamanya Husna yang masih kecil. Lagipun cabaran nak mengajar masa tu amatlah tinggi. Jadi, saya stop dahulu dan tumpukan pada Aiman dan Alif yang baru start dengan Iqra' ketika itu.
Afnan (Putera ke-3)
Sekarang Afnan dah 4 tahun. Minat belajar dah ada. Sebelum ajar tadi dimintanya pensil warna untuk warna gambar yang ada. Ok, Ummi izinkan Afnan warna sementara menunggu buku mewarna & CD Menyanyi Al-Furqan sampai. Nanti kita warna sama-sama.
Husna yang sibuk nak mengaji juga... (",)
Ok, itu sedikit perkongsian dari saya. Bukan untuk niat saya berbangga dalam mengajar anak. Sebenarnya, sedikit kesedaran timbul kerana masa anak terbuang begitu sahaja sebagaimana yang berlaku pada Aiman dan Alif. Diharap dengan masa yang ada ini dapat saya didik anak-anak syurga ini sebaik mungkin. Impian untuk mereka bergelar Hafiz dan Hafizah dititipkan setiap kali dalam doa saya. Semoga Allah makbulkan doa saya ini.

Amin....
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

ANDA TETAMU KE-

TETAMU

HANIMHILMI.COM

HANIMHILMI.COM

NOTA

HanimHilmi.com adalah platform untuk perkongsian bisnes kecil Ummi dan pengalaman/catatan peribadi Ummi sekeluarga. Moga coretan yang dinukilkan memberi manfaat & kebaikan kepada semua di luar sana.

HUBUNGI KAMI

Tel : 013-2817292
Blog : www.hanimhilmi.com

LITUPI BY HANIM CREATION:

1. TELEKUNG ASIYAH

2. TELEKUNG LIYANA

3. TELEKUNG RAUDHAH

CHOMELL BY HANIM CREATION

EJEN UNTUK PRODUK :

1. RADIO MINI QURAN

2. 7 HARI INGAT MAKNA DALAM SOLAT

3. MUDAHNYA INGAT MAKNA AD-DHUHA HINGGA AN-NAS

Copyright © HanimHilmi.com | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com | Prepared by Afham Rusli Technologies