ESOK adalah peluang untuk menjadi yang lebih baik

HanimHilmi.com

Koleksi coretan kami yang bergelar INSAN

LITUPI by Hanim Creation

LITUPI Sempurna Demi Ilahi

CHOMELL by Hanim Creation

Sewing with HEART

BILIK JAHIT UMMI

Dari IMPIAN menjadi REALITI

AIMAN Diabetes Type 1

Ujian Yang Hadir Seribu Nikmat

Wednesday, 30 August 2017

MUSAFIR YANG BUKAN BIASA-BIASA

30 Ogos 2017

Alhamdulillah...

Berhenti sebentar mengisi perut sebelum meneruskan perjalanan ke Kota Bharu.

Ada yang minta Ummi doakan untuk beliau sepanjang musafir Ummi. Bersungguh-sungguh beliau mohon Ummi doakan. Allah.. Kadangkala terlupa akan perkara ini. Mustajabnya doa ketika musafir.

Moga musafir kali ini menjadi titik tolak musafir yang bukan biasa-biasa. Bukan sekadar untuk me time & family time. Masih ada yang memerlukan kita walaupun secebis doa untuk mereka.

Teringat juga pesanan seorang akak di office. Buatlah solat sunat musafir ketika musafir/berjalan jauh. Ayuh, mulakan musafir kita kali ini yang bukan biasa-biasa.

Selamat bermusafir semua.
Selamat Hari Merdeka.
Selamat Aidil Adha.

Jemput makan semua



Read More

DOA ARAFAH

30 Ogos 2017

Rebutlah peluang dan ganjaran kedua yang Allah berikan pada bulan Zulhijjah (sepuluh hari awal) selepas pada bulan Ramadhan (sepuluh hari akhir) dengan melipat gandakan amal ibadah kita semua.

Getaran yang semakin terasa... 2 hari lagi..

Carian Google



Read More

Tuesday, 29 August 2017

TELEKUNG COTTON DARI KAMI

29 Ogos 2017

Alhamdulillah...

Kesabaran & ketekunan team tailor Ummi menghasilkan telekung cotton. Permulaan yang menampakkan tekanan di riak wajah masing-masing.

Namun, setelah dapat rentak semua tersenyum puas. Tambahan komen membina yang diterima dari customer.

Benar ayat Allah...

Selepas kesusahan ada kemudahan.

Tempahan 'tertutup' telah selesai. In shaa Allah tempahan 'terbuka' akan dibuat selepas raya nanti.
Pesanan dari Whatsapp group surau di tempat Ummi.

" Bagi bukan jemaah Haji tahun ini,esok puasa sunat Tarwiyah Lusa puasa sunat Arafah"

Telekung Cotton dari kami




Read More

Wednesday, 23 August 2017

MURAH @ TAK????

23 Ogos 2017

Mesin jahit tepi ni harganya RM1350. Dah siap serviskan & tukar tapak. Kalau anda tukang jahit murah atau tak???

Tuan mesin sempat pakai 2 bulan dan simpan dekat 2 tahun. Rezeki pada tuan baru. Bukan Ummi ye tuan baru tu. Jadi orang tengah je.  

Dan rezeki pada tuan technician. Pergi ambil mesin ni jiran sebelah mintak biz card. Pergi hantar mesin ni jiran Ummi tanya orang baiki mesin.

Alhamdulillah.. Happy hari ni dapat tolong menolong dengan izinNya jua.




Read More

Saturday, 19 August 2017

HARI PRESTASI AIMAN & ALIF

19 Ogos 2017

Alhamdulillah...

Hari Prestasi untuk Aiman & Alif hari ni.

Sudah lepas fasa pertama tahun ini. Tahun pertama Aiman & Alif dalam menghafaz Al-Quran.

Komen & nasihat dari ustaz kami terima dengan syukur setinggi-tingginya dariNya. Satu yang Ummi terharu. Kesungguhan ustaz Aiman beri perhatian & semangat kepada Aiman selepas keluar hospital tempoh hari.

Allah, hanya Engkau yang mampu balas jasa ustaz & ustazah anak-anak syurga ini.

"Hidup Mulia Bersama Al-Quran"




Read More

Friday, 18 August 2017

AKHIRNYA SAMPAI JUA....

18 Ogos 2017

Dah buat sampel, dah dapat feedback dari mereka yang pakai, dah try & adjust sana sini, dah ada yang order, dah photoshoot. Tup, tup supplier bagitau stok takde.  

Namun penantian kami akhirnya dapat hari ini. Jumaat yang indah. Alhamdulillah. Next week kita start projek. Yang menanti & ternanti tunggu ye. In shaa Allah...

Kain cotton je pun yang dinanti. He... Untuk buat telekung cotton khas dari kami.

TQ Abang KTMD
Kain Cotton yang dinantikan




Read More

SAYA BOIKOT!!!!

18 Ogos 2017

Saya boikot!!!
Kenapa takde muka saya kat banner..
Mana gambar saya????

Cukup-cukup le. Asyik awak je.
Jom tunggu Zohor. Doa banyak-banyak supaya ada balik gambar awak ye.

============================

Alhamdulillah...

Banner baru dah siap dipasang. Lebih banyak pilihan. Jemput datang semua.. 




Read More

Thursday, 17 August 2017

TEMPAHAN NAME TAG

17 Ogos 2017

Hai, kami nak pergi school. Dah ada name tag ni.

Alhamdulillah.. 

Mesin sulam sudah boleh beroperasi. In shaa Allah bulan Oktober kita open order. Yang nak booking awal pun dah boleh. Slot nama dulu ye.





Read More

Wednesday, 16 August 2017

BERJEMAAH MENJAHIT

16 Ogos 2017

Ada yang potong tudung.
Ada yang pasang butang.
Ada yang jahit tepi.

Berjemaah dan berkongsi rezeki demi manfaat bersama.

Assalamualaikum semua.




Read More

Monday, 14 August 2017

TEMUJANJI AIMAN DENGAN DOKTOR PAKAR

14 Ogos 2017

Alhamdulillah...

Selesai temujanji Aiman dengan doktor pakar hari ini. Dapat pula buku & info dari PPUM yang sangat-sangat bermanfaat. Masih perlu lagi belajar kiraan karbo & insulin. Masih banyak perlu digali & dipraktik.



Semalam baru berborak dengan kawan yang punyai anak yang sakit. Ummi setuju dengan pendapat beliau. Ujian emosi yang paling mencabar dalam hadapi situasi kami ini. Harap kami dapat bertenang dalam segala hal.

Doakan kami dan kita semua.



Read More

Saturday, 12 August 2017

SUNGGUH MENGGAMIT KENANGAN

12 Ogos 2017

Sambil rehat-rehat menanti Asar, mujahid Ummi buka video ni.

===========
I am fun
I am pretty
I am me..
============

Dalam hati bagus jugak diorang tengok. Simple englishkan. Layankan jelah.

Tapi yang tak boleh tahan. Mujahid ketiga terus cakap " Ummi, tu kawan Ummikan. Ummi pernah gambar sama-samakan."

Gara-gara gambar ini, dikatanya kawan Ummi. Kawan pun kawanlah. Yang penting mereka yang di atas tu punya semangat & impian masing-masing. Termasuk Ummi.

Kenangan sungguh gambar ni. Pertama kali buka booth sempena Telekung Fest di Kuala Lumpur pada tahun 2015.




Read More

Friday, 11 August 2017

GENAP 9 TAHUN MUJAHID KEDUA UMMI DAN AYAH

11 Ogos 2017

Alhamdulillah…

Genap 9 tahun mujahid kedua Ummi dan Ayah hari ini. ALIF NAJMI BIN MOHD HILMI. Minta sambut di sekolah bersama kawan-kawan.

Memandangkan mujahid pertama tak sambut di sekolah tempoh hari, kita gabunglah supaya takde yang jealous. Hari ni genap umur AIMAN MUIZ 10 tahun 6 bulan.

Semoga jadi anak yang soleh dan Al Quran sentiasa di hati. Ummi dan Ayah sayang kalian berdua.


Potong kek lepas bermain dengan kawan-kawan. Berpeluh-peluh...



Read More

Thursday, 10 August 2017

TELEKUNG UNTUK ORANG MATI

10 Ogos 2017

Ya Allah, bilakah ajalku? Ku harapkan husnulkhotimah di akhir hayatku, Ya Allah...

===============================

Hari ni asyik fikir mati. Sebab....

Sebab jahit tempahan telekung untuk orang mati. Tempahan dari seorang yang menguruskan jenazah Islam.




Read More

Wednesday, 9 August 2017

TEMPAHAN TELEKUNG DAN TOWEL SULAM

9 Ogos 2017

Allahuakbar…

Ummi punyalah kelam kabut nak pos tempahan kawan Ummi ni. Ingatkan minggu lepas dia last kat tempat kerjanya. Rupanya esok.

Kawan Ummi yang order pulak lupa nak bagitahu berapa helai towel sulam dia nak order. Namun, Alhamdulillah dua-dua sempat disiapkan dan selamat dipos.

 Ummi ucapkan selamat bekerja di tempat baru ye. Terima kasih sudi order telekung dan towel sulam dengan Ummi.





Read More

Sunday, 6 August 2017

GANGGUAN BEKALAN ELEKTRIK

Subhanallah...

Dah tiga hari TNB bekalkan elektrik kat kawasan rumah Ummi dan beberapa kawasan Jalan Kebun guna generator besar ni. Malam-malam dengarlah bunyi generator ni.

Dimaklumkan terdapat kabel bawah tanah di Jalan Kebun rosak. Load tinggi. Warga TNB sedang cuba buat yang terbaik.

Kasihan jiran-jiran yang berdekatan dengan generator. Bunyi generator 24jam. Kasihan juga pada pekerja TNB yang 24jam kene jaga lori generator. Harap sama-sama kita bersabar.

Selamat berhujung minggu semua..





Read More

Saturday, 5 August 2017

3 SAHABAT AKRAB

Kisah semalam & Khamis. Memang 3 sahabat akrab bila ditanya.

“Pakai tudung ni pergi qiamullail nanti ok ni”. Tersenyum Ummi dengar. Namun dalam hati, macam mahu nangis. Rasa nak peluk je kamu bertiga.

Semalam datang lagi test tudung.

“Acik, tudung ni memang sehelai je ke?”
“Ada banyak. Kenapa?”
“Ingat satu je. Nak beli tiga.”
“Memang sahabat akrablah ni.”

Tudung2 ini adalah tudung edisi pertama Ummi keluarkan. Bermula dari Ummi memakainya untuk diri sendiri. Ramai pula yang bertanya. En Suami pun bertanya. Kenapa tak buat tudung macam ni?

Alhamdulillah, segalanya bermula di situ. Terhasillah tudung ini. Dengan niat & hasrat Ummi dapat melengkapkan keperluan muslimah di luar sana untuk berhijab dengan sempurna. In shaa Allah.

Doakan Ummi dan kita semua ye.





Read More

Friday, 4 August 2017

DIDOAKAN SHARIFAH JADI ANAK YANG SOLEHAH

Sambil-sambil jahit Ummi doakan Sharifah jadi anak yang solehah.

Sharifah owner tudung ni. Bersekolah rendah. Datang nak beli tudung ni. Tapi besar sikit.
Jadi, Ummi cakap "nanti Acik alter". "Alter tu apa?" "He… Nanti Acik kecikkan" "Oooo.." 

Alahai, Acik pun macam cakap dengan orang dewasa.

Ummi ni excited kalau anak-anak puteri ni datang nak beli tudung macam ni. Ada kisah di sebaliknya. In shaa Allah, jika diiznkan nanti Ummi share ye...




Read More

Thursday, 3 August 2017

AIMAN JADI RUJUKAN UNTUK KAJIAN KES

Alhamdulillah...

Dapat WhatsApp dari Pakar Pemakanan HTAR tengahari tadi.

Alhamdulillah, Aiman dipilih untuk rujukan kajian kes beliau. Apa-apa memang banyak rujuk beliau terutamanya masa puasa tempoh hari.

Diary makan pun dah macam scrap book kata beliau. Takpelah, janji senang nak rekod & doktor nak rujuk.

Ujian yang hadirnya seribu nikmat






Read More

"PELIK DENGAN ALLAH"

Afnan : Ummi, Anan peliklah dengan Allah.
Ummi : Kenapa?
Afnan : Dah malam tapi kenapa langit terang.
Ummi : Tu Allah nak tunjukkan kat Anan kuasa Allah. Walaupun malam, langit tu terang. Sebab ada cahaya bulan, ada bintang. Sebab tu terang.
Afnan : Ooooo...

Kisahnya malam tadi black out. Konon nak gi kedai Ummi. Black out jugak. ☺Jadi, bertemankan lilin & Si Merah le malam tadi. Nasib Si Merah dah full battery.

'Pelik dengan Allah' yang nak tergelak Ummi dengar. Alhamdulillah, sesuatu yang Afnan belajar & juga asbab untuk Ummi renung ciptaan & kuasa Ilahi.

Bertemankan lilin & Si Merah



Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

ANDA TETAMU KE-

TETAMU

HANIMHILMI.COM

HANIMHILMI.COM

NOTA

HanimHilmi.com adalah platform untuk perkongsian bisnes kecil Ummi dan pengalaman/catatan peribadi Ummi sekeluarga. Moga coretan yang dinukilkan memberi manfaat & kebaikan kepada semua di luar sana.

HUBUNGI KAMI

Tel : 013-2817292
Blog : www.hanimhilmi.com

LITUPI BY HANIM CREATION:

1. TELEKUNG ASIYAH

2. TELEKUNG LIYANA

3. TELEKUNG RAUDHAH

CHOMELL BY HANIM CREATION

EJEN UNTUK PRODUK :

1. RADIO MINI QURAN

2. 7 HARI INGAT MAKNA DALAM SOLAT

3. MUDAHNYA INGAT MAKNA AD-DHUHA HINGGA AN-NAS

Copyright © HanimHilmi.com | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com | Prepared by Afham Rusli Technologies