ESOK adalah peluang untuk menjadi yang lebih baik

AIMAN - DIABETES TYPE 1

AIMAN MUIZ BIN MOHD HILMI. Anak sulong Ummi dan Ayah. Mungkin ini satu dugaan hebat buat kita semua. Namun Ummi anggap dugaan yang hadirnya seribu nikmat dari Ilahi.
Terima kasih Allah. Syukur atas kurniaanMu ini. Ampunkan dosa kami sekiranya dugaan yang Engkau beri sebagai kifarah atas khilaf & kelalaian kami. Teguhkan iman kami sekiranya ia sebagai tarbiyah dariMu.
Ummi kongsikan sedikit kisah Aiman disahkan mengidap Diabetes Type 1. 

Awal Februari 2017
Ummi mula perasan perubahan Aiman dari Februari 2017 lagi. Sentiasa letih, kerap buang air kecil terutamanya waktu malam dan makan sangatlah banyak/kerap. Perubahan ketara apabila badan amat susut mendadak.

28 Feb 2017
Hati semakin resah dengan keadaan Aiman. Ummi bawa ke klinik berdekatan. Dari simptom-simptom yang Ummi bagitahu, doktor minta untuk buat ujian gula. Alangkah terkejutnya bacaan "HI". Doktor terus buat surat dan nasihatkan untuk rujuk segera ke hospital berdekatan. Tidak terkata apa melainkan air mata deras mengalir.

1 Mac 2017
Ummi dan Ayah bawa Aiman ke Hospital Ampuan Rahimah, Klang (HTAR). Selepas dirujuk ke Bahagian Kecemasan dan pemeriksaan dilakukan, doktor menyatakan tahap gula Aiman masih dalam keadaan normal. Namun Ummi perlukan kepastian ketika itu. Adakah ada kesilapan bacaan ketika di klinik atau di hospital.
Setelah berbincang dengan doktor, doktor memberi surat untuk pemeriksaan selanjutnya di klinik kesihatan yang berdekatan pada esok harinya dengan mengikut prosedur iaitu berpuasa pada malamnya.

2 Mac 2017
Keesokannya Ummi dan Ayah bawa Aiman ke Klinik Kesihatan Bandar Botanic, Klang. Alhamdulillah, dengan bantuan rakan yang bekerja di situ urusan pemeriksaan Aiman begitu mudah dan cepat.

Doktor yang memeriksa Aiman terkejut kerana bacaan gula Aiman tinggi dan darah mula berasid. Aiman terus dihantar ke Zon Kritikal HTAR dengan bantuan ambulans. Tangan mula dimasukkan air. Tuhan sahaja tahu perasaan Ummi ketika itu. Tiada lagi air mata nak ditangisi. Cuma redha dan kesembuhan yang Ummi pinta dariNya.

Aiman ketika dalam ambulans
2-4 Mac 2017
Aiman dipindahkan ke Wad NICU. Aiman disahkan Diabetes Type 1. Selama tiga hari Aiman di NICU. Perlu pemantauan 24 jam oleh doktor dan jururawat. Ummi bersyukur sangat-sangat kerana doktor mengatakan Aiman bernasib baik kerana pada tahap kritikal itu Aiman masih sedar. Kebiasaannya, pada tahap seperti itu pesakit dah pengsan atau tidak ingat. Kiranya satu 'miracle' untuk Aiman. Terima kasih Allah..

Aiman ketika di NICU
4 - 28 Mac 2017
Aiman mula cucuk insulin. Itulah akan diambil sepanjang hidup Aiman nanti. Makan jua dipantau oleh pakar diet HTAR. Aiman juga perlu catat bacaan gula, dos insulin yang diambil dan menu makan yang diambil.

Set insulin untuk Aiman
28 Mac 2017
"Akhirnya Abang dapat pijak tanah Ummi.."

Alhamdulillah... Itulah ayat yang keluar dari mulut Aiman. Segalanya dipermudahkan. Aiman dapat keluar hospital setelah 27 hari berada di Ward 6A, HTAR. Terima kasih yang mendoakan kami sekeluarga...

Terima kasih Allah...
Terima kasih semua..

Sehingga kini Aiman masih di bawah pemantauan hospital. Doakan kesihatan dan kesejahteraan Aiman.
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

ANDA TETAMU KE-

TETAMU

HANIMHILMI.COM

HANIMHILMI.COM

NOTA

HanimHilmi.com adalah platform untuk perkongsian bisnes kecil Ummi dan pengalaman/catatan peribadi Ummi sekeluarga. Moga coretan yang dinukilkan memberi manfaat & kebaikan kepada semua di luar sana.

HUBUNGI KAMI

Tel : 013-2817292
Blog : www.hanimhilmi.com

LITUPI BY HANIM CREATION:

CHOMELL BY HANIM CREATION

Blog Archives

Copyright © HanimHilmi.com | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com | Prepared by Afham Rusli Technologies